Romi din şase comune din Bihor, Sălaj, Covasna şi Harghita sunt consiliaţi pentru orientare profesională şi chiar angajaţi, printr-un proiect cu fonduri europene derulat de Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR) din Oradea, informează Agerpres.

„Obiectivul nostru este dezvoltarea economiei sociale locale. În cadrul proiectului au fost înfiinţate şase întreprinderi sociale, în care se angajează câte patru persoane defavorizate, de etnie romă, care vor lucra în domeniul construcţiilor. Una dintre firme – cea din Crasna – va produce pavaje betonate, în celelalte localităţii etnicii fiind angajaţi în alte contracte”, a declarat pentru Agerpres Nagy Gabor, managerul de proiect şi preşedintele APPAR, cu ocazia lansării proiectului.

APPAR a dezvoltat un parteneriat cu şase comune ce au populaţie romă, ale căror administraţii locale se preocupă de soluţionarea problemelor acestei etnii: Diosig şi Lugaşu de Jos (Bihor), Crasna (Sălaj), Băţani şi Vâlcele (Covasna) şi Atid (Harghita).

În proiectul demarat la 15 octombrie 2014, în jur de 180 de persoane defavorizate au beneficiat de servicii de informare, consiliere şi orientare profesională, dintre care 24 vor beneficia de un loc de muncă în cadrul noilor întreprinderi sociale înfiinţate de parteneri şi 156 vor beneficia de servicii de mediere pe piaţa muncii.

După finalizarea proiectului, la 15 octombrie 2015, fiecare firmă are obligaţia de a menţine, timp de 15 luni, posturile create în proiect, care să fie ocupate tot de persoane defavorizate.

„Este o provocare specială să participăm în acest proiect în calitate de lider de parteneriat, pentru că, în opinia noastră, dezvoltarea economiei sociale constituie un nivel superior al dezvoltării antreprenoriale, unde nu se realizează doar profit, ci se creează încredere, respect, incluziune şi o rază de speranţă pentru comunităţile cele mai afectate de excluziunea socială”, a precizat Nagy Gabor.

Proiectul „Dezvoltarea economiei sociale în mediul rural: o şansă pentru comunităţile rome” dispune de o finanţare de 3,7 milioane de lei, din care 98% sunt fonduri nerambursabile, 2% contribuţiile proprii ale partenerilor, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Potrivit recensământului din 2011, romii din România reprezintă 3% din totalul populaţie. Dar având în vedere că declararea afilierii etnice este o opţiune personală, acest procent nu este conform cu realitatea. Comisia Europeană a estimat un număr mediu al romilor din ţară de 1.850.000 de persoane, adică peste 8% din populaţia totală.

 

Sursă: Vocea Transilvaniei, Evenimente locale