Datorită finanțării prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, prin toată țara se implementează o multitudine de proiecte care și-au propus să dezvolte economia socială. Un astfel de proiect POSDRU este și Bachtalo, și în afară de noi mai există multe alte organizații care lucrează pentru a utiliza instrumentele economiei sociale în scopul creării de valori adăugate și de noi locuri de muncă pentru cei defavorizați. În următoarele săptămâni vă vom prezenta o serie de povești de succes POSDRU în domeniul dezvoltării economiei sociale. Sperăm să vă inspire!

Un proiect de succes POSDRU 6.1 este și RESoRT – Rețeaua Economiei Sociale Rurale bazată pe Tradiții, implementat în parteneriat între Asociația Română de Consiliere și Sprijin, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj-Napoca, Fundația Centrul de Asistență Rurală, Asociația CRONO – Centrul de Resurse pentru Organizațiile Non-profit din Oltenia, Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă din Odorheiu Secuiesc și Asociația Rudezis.

Toate organizațiile implicate în implementarea proiectului sunt membri ai rețelei de dezvoltare comunitară RuralNET, așadar nu este de mirare că în cadrul proiectului RESoRT se înființează și se dezvoltă întreprinderi sociale cu activități bazate pe tradiții.

Activitățile economice vizate includ de exemplu realizarea de produse hand-made, decoraţiuni făcute de mână, realizarea de produse artizanale din lemn şi mobilier din lemn, oragnizarea de evenimente adresat în special ONG-urilor în autorităților locale, precum și furnizarea de servicii turistice.

Proiectul are ca scop creșterea gradului de ocupare pentru persoanele aparținând grupurilor vulnerabile cu precădere din comunități rurale (inclusiv familii cu peste 2 copii, familii monoparentale, femei, persoane care locuiesc în comunități izolate, persoane de etnie romă, persoane care trăiesc din venitul minim garantat, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului), dezvoltând 11 noi structuri de economie socială care vor valorifica potențialul de dezvoltare existent la nivel local, și oferind loc de muncă pentru 32 de persoane din grupuri vulnerabile.

Datorită proiectului noile structuri ale economiei sociale vor beneficia de planuri de marketing și de diverse oportunități de promovare, cum ar fi târguri de profil și evenimente de promovare a economiei sociale. Mai mult, ca rezultat al proiectului se va crea o rețea funcțională și un sistem de certificare a calității SES, prin care se propune îmbunătățirea sustenabilității structurilor de economie socială din mediul rural și urban mic.

Pe lângă crearea de noi locuri de muncă, persoanele din grupul țintă aparținând grupurilor vulnerabile, în total 240 de persoane, beneficiază de servicii de consiliere și orientare profesională, precum și formare profesională, în sprijinul integrării pe piața muncii.

Grupul țintă al proiectui include și 180 de manageri, specialiști și formatori, ale căror sprijin se realizează prin formare profesională (competențe antreprenoriale, manager de proiect, facilitator dezvoltare comunitară), workshopuri și târguri organizate local și regional.

Unul dintre târgurile propuse în cadrul proiectului se organizează de către Fundația Civitas pentru Societatea Civilă din Odorheiu Secuiesc, ca parte a Festivalului Fructelor din Regiunea Odorhei, ediția a-VII-ea, care va avea loc în perioada 18-20 septembrie 2015.

11252113_891104970967342_6842658009930022644_n

Photo credit: Pagina Facebook a Festivalului Fructelor din Regiunea Odorhei

Citește și:

Dacă ți-a plăcut articolul urmărește-ne pe Facebook!