Când vine vorba de discriminare, romii nu sunt singurii care se plasează în mod constant pe primele poziții. Sondajele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării arată că persoanele cu dizabilități, persoanele infectate cu HIV/SIDA, persoanele fără adăpost, orfanii și dependenții de droguri sunt categorii care suferă, de asemenea, din cauza stereotipiilor și discriminării.

În cadrul unui proiect finanțat de prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, o asociație din Satu Mare, Asociația Stea, în parteneriat cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare, și-a propus să contribuie la integrarea socio-profesională a tinerilor fără adăpost prin creşterea adaptabilităţii lor pe piaţa muncii.

Asociația Stea a fost înființată în 2004 și oferă de mai bine de 10 ani servicii sociale copiilor şi tinerilor din judeţul Satu Mare, cu vârsta până în 35 de ani și care se află în dificultate, cum ar fi de exemplu copiii şi tinerii străzii sau tineri dezinstituţionalizaţi.

IMG_1176

În cadrul proiectului asociația și instituțiile partenere oferă sprijin pentru 42 de persoane fără adăpost, majoritatea tineri între 16 şi 35 de ani, care se confruntă cu probleme grave care reprezintă obstabol în incluziunea socio-profesională, cum ar fi nivelul scăzut de şcolarizare, lipsa de calificare profesională, abilităţile de viaţă slab dezvoltate, rezistenţa scăzută la frustrare, stima de sine scăzută, problemele de sănătate.

Prin acest proiect tinerii din grupul țintă beneficiază de un program de terapie ocupațională prin horticultură, astfel treacând printr-o experienţă similară muncii în condiţii protejate, astfel dezvoltându-și abilităţi necesare pentru integrarea pe piaţa muncii.

Dintr-un post recent de pe blogul asociației aflăm că până în prezent au fost implicați în proiect 28 de tineri, care lucrează în grădina și solarul din curtea centrului de zi al asociației și în cele din zona Curtuiuși, cultivând legume, plante aromatice şi flori. Prin această terapie ocopațională tinerii își dezvoltă abilități semnificative din punct de vedere al integrării pe piața muncii, cum ar fi asumarea de responsabilități, seriozitate și implicare, perseverență, muncă în echipă, gestionare eficientă de resurse.

IMG_0474

Proiectul cu titlul „Start pentru incluziune socială prin muncă” se derulează în perioada 1 aprilie 2014 – 30 aprilie 2016 proiectul, este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, și are un buget de 69.125,54 Euro, din care 62.091,92 Euro finanţare nerambursabilă şi 7.033,62 Euro contribuţia Asociaţiei Stea şi a partenerilor săi.

Image credit: blogul Asociației Stea

 

Citește și:

Dacă ți-a plăcut articolul urmărește proiectul Bachtalo pe Facebook!