SE-logo-copy1

Uniunea Europeană sprijină și prin programele sale comunitare dezvoltarea economiei sociale. Nu este o excepție nici programul Erasmus Plus, în cadrul căruia s-a derulat proiectul de tineret cu titlul More than Money: Social Entrepreneurship Heroes, vizând dezvoltarea și testarea unui material de curs în domeniul economiei sociale. Proiectul a fost implementat de către o organizație de tineret din Lituania, Asociacija „Aktyvus jaunimas”.

Scopul materialului de curs este acela de a sprijini dezvoltarea competențelor de antreprenoriat social ale tinerilor, prin instrumente ale educației non-formale. Astfel proiectul contribuie la realizarea unuia dintre cele mai importante obiective europene, a celui legat de reducerea șomajului în rândul tinerilor.

Cursul pilot pentru testarea materialului de curs a avut loc în luna decemrie a anului trecut, în localitatea Kaunas din Lituania, cu participarea a 36 de tineri din diverse țări europene, inclusiv țara gazdă, Spania, Italia, Regatul Unit, România și Turcia. Cu prilejul cursului acești tineri au avut posibilitatea de învăța, prin intermediul unor activități educaționale non-formale și ateliere interactive, arta antreprenoriatului social.

Materialul de curs dezvoltat și testat în cadrul proiectului este un material în limba engleză și conține a largă varietate de metode și intrumente de formare în domeniul antreprenoriatului social, astfel lucrul în echipă, jocurile, exercițiile de simulare, atelierele interactive, activitățile outdoor și o serie de alte instrumente caracteristice educației non-formale contribuie împreună la dezvoltarea competențelor tinerilor participanți.

De exemplu, unul dintre cele mai creative exerciții se referă la activitățile de marketing ale întreprinderilor sociale și vizează elaborarea de către tinerii participanți a unei piese de teatru de maxim 10 minute, prezentând o întreprindere a cărei servicii, respectiv produse soluționează o problemă socială.

Experiențele cursului pilot și materialele de curs utilizate au fost consemnate într-un ghid de limba engleză, accesibilă pe pagina web oficială a proiectului, sau chiar AICI.

e-booklet