Poveștile de succes din portfoliul NESsT ne fascinează atât de mult, încât după inițiativele din România, Ungaria și Argentina ne-am îndreptat atenția către proiectele sociale finanțate de NESsT în Polonia.

Favorita noastră dintre inițiativele poloneze este Ekomotywa, care contribuie la realizarea a mai multor obiective orizontale promovate de Uniunea Europeană: sprijină reintegrarea pe piața muncii a mamelor cu copii mici, este o adevărată inițiativă eco, și în plus se bazează și pe o idee de afaceri inovatoare.

ekomotywa

Organizația Ekomotywa din Varșovia produce pereți verzi, așanumite grădini verticale mobile, datorită cărora apropierea naturii poate deveni o realitate în orice mediu urban, inclusiv în spații mai mici.

Perețile verzi sunt comercializate și montate de mame tinere, astfel Ekomotywa soluționează deodată două probleme majore: pe de o parte contribuie la extinderea spațiilor verzi, care este o necesitate pentru majoritatea orașelor mari din Polonia, iar pe de altă parte oferă loc de muncă pentru mamele cu copii mici, care, pe lângă realizarea sarcinilor de îngrijire a copilului nu se pot reintegra pe piața muncii decât dacă li se oferă muncă cu timp de lucru flexibil.

O altă inițiativă oferă soluții la problemele de comercializare ale produselor, cu care se confruntă micii agricultori, pescarii și producătorii de alimente din zona Bielsko-Biała. Soluția oferită de Bielska Kraina, o asociație care întrunește producătorii locali, este o întreprindere socială dezvoltată cu sprijinul NESsT, având ca scop sprijinirea procesului de comercializare a produselor locale prin intermediul unei platforme on-line, precum și prin vânzări directe pentru aprovizionarea firmelor de catering și a unor instituții.

bk

Ceilalți trei membrii ai portfolului din Polonia abordează problemele sociale ale persoanelor cu dizabilități. Unul dintre aceștia, cooperativa socială Fajna are în vedere nu doar sprijinirea integrării pe piața muncii a persoanalor cu dizabilități, ci și realizarea unei dezvoltări tehnologice. Marmuro, întreprinderea socială a cooperativei produce materiale de contrucții din compozit, implicând ca și lucrători persoane cu dizabilități.

fajna

Ca parte a proiectului finanțat de NESsT vor fi înființate și opt magazine de prezentare, precum și un centru de formare profesională pentru persoanele cu dizabilități.