A Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program 2007-2013 támogatásával országszerte számos olyan projekt valósul meg, amely a szociális társadalom fejlesztését tűzte ki célul. Ilyen projekt a Bachtalo is, de rajtunk kívül sok-sok más szervezet dolgozik azon, hogy a szociális gazdaság eszközeivel értéket, és egyben hártányos helyzetű embertársainknak munkalehetőséget, megélhetést, kiszámíthatóbb jövőt teremtsen. Ez a sorozat a szociális gazdaság fejlesztésére irányuló POSDRU-projektek egy részét mutatja be.

Ebből a sorból nem maradhat ki a RESoRT (Hagyományokon Alapuló Vidéki Szociális Vállalkozások Hálózata), amely a Mehedinți megyei Asociația Română de Consiliere și Sprijin egyesület, a CIVITAS Alapítvány kolozsvári fiókszervezete, a Temes megyei CAR, a Craiova-i CRONO Egyesület, a Iasi-i CMSC, a székelyudvarhelyi CIVITAS Alapítvány a Polgári Társadalomért, valamint a Dolj megyei Rudezis Egyesület közös kezdeményezése.

A projektet megvalósító szervezetek mindannyian a RuralNET közösségfejlesztési hálózat tagjai, ennek szellemében a projekt a szociális gazdaságot olyan társadalmi vállalkozások létrehozásával kívánja fejleszteni, amelyek hagyományos tevékenységekre építenek üzleti modellt.

A megcélzott tevékenységi területek közé tarozik példul a kézműves termékek, dekortárgyak, asztalostermékek készítése, a civil szervezetek és önkormányzatokat célzó rendezvényszervezés, valamint különféle turisztikai szolgáltatások nyújtása.

A négy fejlesztési régiót érintő projekt célja a veszélyeztetett csoportokba tartozó vidéki személyek (nagycsaládosok, egyedülálló szülők, minimálbérből élők, nők, elszigeltelt településeken élők, romák, a gyermekvédelmi rendszerből kikerült 18 év fölötti fiatalok) foglalkoztatásának növelése 11 újonnan létrehozott szociális vállalkozás segítségével, ezáltal 32 hátrányos helyzetű személynek nyújtva munkát és biztos megélhetést.

Az új vállalkozások a projektnek köszönhetően marketing stratégiát és népszerűsítési lehetőségeket is kapnak, így részt vehetnek a profiljuknak megfelelő vásárokon és a szociális gazdaságot népszerűsítő eseményeken. Ugyanakkor a vidéki és kisvárosi környezetben működő társadalmi vállalkozások fenntarthatóságát hálózatépítéssel és minőségirányítással tervezik biztosítani a megvalósítók.

A munkahelyteremtésen kívül a projekt része 240 hátrányos helyzetű személy munkaerőpiaci integrációjának elősegítése karriertanácsadási és képzési tevékenységeken keresztül.

A projekt a szociális gazdaság területén tevékenykedő szakértőket és képzőket, valamint szociális vállalkozások vezetőit is megcélozta különféle tevékenységekkel, így vállalkozásfejlesztési, projektmenedzser és közösségfejlesztési facilitátor képzésekkel, műhelymunkákkal és helyi, illetve regionális szinten szervezett vásárokkal.

A projekt keretében tervezett vásárok egyikét a székelyudvarhelyi CIVITAS Alapítvány a Polgári Társadalomért szervezi VII. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál első napján, 2015. szeptember 18-án, a Művelődési Ház előcsarnokában.

11252113_891104970967342_6842658009930022644_n

Fotó: az Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztivál Facebook-oldala

Olvasd el ezt is:

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Bachtalo projekt Facebook-oldalához!