Hat községben indítottak be vállalkozást annak a projektnek a keretében, melynek zárókonferenciáját tartották meg kedden délelőtt Bihardiószegen. Biharban két község részese a projektnek.

A Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) a “Bachtalo – A szociális gazdaság fejlesztése vidéken: esély a roma közösségek számára” elnevezésű projektje két Bihar (Diószeg és Alsólugas), egy Szilágy (Kraszna), két Kovászna (Előpatak, Bacon) és egy Hargita megyei (Etéd) község partneri együttműködésével valósult meg, azzal a céllal, hogy a helyi szociális gazdaságot fejlesszék a jelentős számú roma közösségekben. Hogy ez mit is takar a gyakorlatban, arról is szó volt azon a projektzáró konferencián, melyet kedden délben tartottak a diószegi kultúrházban, s melyre a szilágysági és székelyföldi érintett községek képviselői is eljöttek.

Hat község, hat cég

A megjelenteket Mados Attila helyi polgármester köszöntötte, majd Nagy Gábor ROVE-elnök, projektmenedzser ismertette, hogy mit is végeztek az EU-s támogatású projektben: munkaközvetítés és tanácsadás mellett községenként létrehoztak egy-egy céget, melyeket az imázs megtervezéstől az alkalmazottak felvételén, felszerelések beszerzésén át a reklámstratégiáig “felépítettek” és elindítottak a vállalkozói úton. Cégenként négy romának teremtettek munkalehetőséget, a cégek közül öt építőipari irányultságú, egy pedig – a krasznai – építőipari elemeket (járólapokat, térköveket, betontéglákat) állít elő. A továbbiakban bemutatkozott a krasznai és a diószegi vállalkozás, előbbiről egy kisfilmet is megnézhettünk (de valamennyiről van ilyen egyéb információk kíséretében a bachtalo.ro internetes oldalon. A projekt futamideje 12 hónap (a cégek remélhetőleg később is talpon maradnak), költségvetése 3.767.530 lej, amiből 3.692.179 lej vissza nem térítendő támogatás.

Tovább fejlesztenek

A projekttel kapcsolatban Mados Attila diószegi polgármester elmondta, hogy annak a munkahelyteremtés mellett komoly üzenete is van a roma közösség felé: aki igazán akar boldogulni, annak van lehetősége erre, és nem a segélyekre kell várni, lehet dolgozni is. A polgármester kifejtette: maga a projekt megmutatta, hogy a jelentős diószegi roma közösségnek nem ünnepek előtt kiosztott segélycsomagokra van szüksége, hanem életerős, jövőbe mutató, társadalmi felzárkóztatásukat szolgáló támogatásokra. Tervezik, hogy fejleszteni fogják a meglévő helyi céget, mely például éppen a gyűlésnek helyet adó kultúrház belső festését, lambériázását is végezte, de járdaépítésben és az épülő új iskola munkálatainál is hasznosítják annak tagjait.

Rencz Csaba

Forrás: ERDON