Vajon elég a szerencse a boldoguláshoz? Mit csináljon az a roma származású, aki történetesen nem lusta születésétől fogva? Menjen dolgozni, mondanánk annak, aki kéregetésből él, vagy egyes falvak elizolált gettóiban. Dolgozni? Ki venne fel egy roma nemzetiségűt saját cégéhez dolgozni, termelni, azaz hasznos részévé fejleszteni a társadalomnak?

Bachtalonak hívják azt a projektek, melyet uniós finanszírozásból valósít meg a nagyváradi székhelyű Romániai Vállalkozásokért Egyesület. A projektben partnerek a Bihar, Szilágy, Kovászna megyei települések polgármesteri hivatalai (Alsólugas, Diószeg, Kraszna, Nagybacon, Etéd, Előpatak). A projekt célja létrehozni olyan szociális vállalkozásokat, amelyek a projekt idő lejárta után életképesek lesznek, ezidő alatt a roma közösségek tagjait foglalkoztassa, illetve közvetett módon integrálja őket a munkaerőpiacra, esélyeik egyenlőségét növelve.

A Varsolci (Szilágy megye) falunapok alkalmával a projektről és a jövőbeni lehetőségekről beszélt az egyesület ügyvezető igazgatója azoknak a személyeknek, akik érintettek lehetnek szociális vállalkozások létrehozásában: polgármesterek, képviselők, roma nemzetiségűek.

cm

Cibotaru Mihai Krasznáról jött. Mesélt magáról, a projekt által megélt változásokról.

– Mi a munkaköröd ennél a cégnél?

– Járólapokat gyártunk. Négy munkás és egy adminisztrátor dolgozunk ennél a cégnél.

– Mikor hallottál erről a projektről?

– A projektről január elején hallottam. A polgármester úr szólt, hogy jelentkezzek. Amúgy is akartam, mert ki akartam próbálni egy új munkahelyet. Addig gondozó és éjjeliőr voltam egy öregotthonban.

– Van családod?

– Árvaházban nőttem fel 17 éves koromig. Nem ismerem a szüleimet, jelenleg egyedül élek.

– Mit jelent számodra ez a projekt? Mit tanultál?

– A projekt változást hozott az életemben. Tudok társalogni a kollégákkal, jó a hangulat, karriert építek. Kezdek érteni ehhez a szakmához, tudok járólapokat gyártani. Szeretettel megyek minden reggel, kicsit fárasztó, de szeretem. Napi nyolc órát dolgozok, reggel hétkor kezdek, fél négykor megyek haza. Jobb a fizetésem, magamat fenn tudom tartani.

Voltam karriertanácsadáson is, ami segített, de még teljes változást nem hozott. Azt várom, hogy minél jobban tudjak tanulni, hozzon minél jobb változást az életemben. Az volt az álmom, hogy énekes legyek. Voltam is tehetségkutatón, nem jutottam tovább, de örülök, hogy elmentem. Amúgy meg bármit dolgozok szívesen. Ha kell házimunkát, ha kell kertészkedek, bármit amit kell.

– Mik a jövőbeni céljaid?

– Szeretném, ha a cég továbbmenne, hogy termeljünk a közösségnek, tudjunk fejleszteni a munkák által.

A projektet az Európai Szociális Alap támogatja a Humánerőforrás-fejlesztési Szektoriális Operatív Program 2007-2013 keretében.

Aczél Dóra

Forrás: erdely.ma