A szociális gazdaság fejlesztése vidéken: esély a roma közösségek számára című projekt keretében 2015. július 3-án a Gyergyóújfalvi Falunapok keretében került sor a szociális gazdaságot népszerűsítő hat helyszínes kampány első eseményére. A házigazda Gyergyóújfalu Polgármesteri Hivatala volt és velük szoros együttműködésben valósult meg a program.

Az első információs és népszerűsítő rendezvényen 101 személy vett részt: Hargita megyei és helyi önkormányzatok képviselői, vállalkozók, szociális vállalkozásokban dolgozók, hátrányos helyzetű csoportok képviselői, beleértve a roma közösséget is, a szociális gazdaság fejlesztésében érdekelt szereplők, a sajtó képviselői.

A rendezvény programja három előadást foglalt magában és egy jó példák átadására szolgáló műhelybeszélgetést. Bemutatásra került három portrévideó olyan hátrányos helyzetű személyekről, akiket a Bachtalo projekt keretében alkalmaztak az újonnan létrehozott szociális vállalkozásokban, valamint egy kisfilm is, amely a diószegi szociális vállalkozás működését és fejlődését foglalja össze.

Az első bemutatót a ROVE jelenlévő képviselője tartotta és részletesen ismertette a Bachtalo projektet. Az aktivitások és eredmények összefoglalása mellett több háttér információval szolgált a pályázat alapjául szolgáló romániai roma-helyzetről: 2011-es népszámlálási adatok, a romák munkaerő piaci helyzete és röviden vázolta a szociális gazdaság modelljét is.

A következő bemutatót Vajda Boglárka, a Regionális inkubátorház sepsiszentgyörgyi fiókjának menedzsere tartotta és arról beszélt, hogy miként használhatók a szociális gazdaság eszközei a hátrányos helyzetű csoportok integrációja érdekében.

Molnár Judith, a Civitas Alapítvány székelyudvarhelyi fiókjának külső szakértője jó példákon keresztül mutatta be a helyi hatóságok szerepét a szociális gazdaság fejlesztésében és arról, hogy milyen a szerepe van a szociális vállalkozásoknak Európában és Romániában. Az előadásokat műhelymunka követte, mely során a Filer Lóránd, a kolozsvári Prisma Egyesület elnöke a bemutatott jó gyakorlatok átvételében segített a résztvevőknek.

A hivatalos program lezárását követően az előadók a svédasztalos állófogadás során tanácsokat adtak, hogyan lehet létrehozni, fenntartani egy-egy szociális vállalkozást.