Fruit of Care este o întreprindere socială din Ungaria, care îmbină în mod perfect frumosul cu utilul prin crearea unor produse artizanale de design, sprijinind în același timp integrarea sustenabilă pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități fizice. Fruit of Care este o întreprindere foarte specială unde designerii și persoanele cu dizabilități colaborează cu succes pentru un scop bun, munca lor rezultând în lucruri frumoase. Latura socială și estetică a acestei inițiative este completată și cu cea economică, întreprinderea fiind și profitabilă.

fruit_of_care_logo

Succesul întreprinderii rezidă în îmbinarea producției artizanale cu responsabilitate socială, din care se nasc produse de design de înaltă calitate, astfel decizia cumpărătorilor nefiind doar una de conștiință, născută din mila pentru persoanele cu dizabilități, ci implică și bucuria de a cumpăra ceva frumos și util. Conform informațiilor de pe pagina oficială a întreprinderii la momentul de față Fruit of Care colaborează cu șapte designeri, printre care și fondatorul întreprinderii, Áron Jakab.

  • Anul lansării: 2009
  • Forma de organizare: SRL non-profit
  • Fondator: Jakab Áron, artist decorator
  • Activitate: comercializarea en detail a unor cadouri artizanale unice, de înaltă calitate, proiectate de designeri și realizate de persoane cu dizabilități mintale, dezvoltarea de produse, procurarea de materiale prime pentru produse
  • Scop social: ocuparea, în cadrul atelierelor protejate, a persoanelor cu dizabilități mintale și a celor aparținând categoriilor vulnerabile
  • Pagină web: www.fruitofcare.hu
  • Pagină Facebook: www.facebook.com/fruitofcare

Într-un interviu acordat unui magazin economic din țara de origine, fondatorul întreprinderii declară că în lumea afacerilor valoarea și profitul nu se exclud, inițiativa Fruit of Care fiind un exemplu concret care justifică această credință, având în vedere că, prin oferirea oportunității de a fabrica produse artizanale proiectate de designeri, această întreprindere socială asigură loc de muncă pentru un număr seminificativ de persoane cu dizabilități, ceea ce le asigură nu doar statutul de a fi integrat pe piața muncii, ci și șansa de a trăi o viață deplină, prin producerea de valoare pentru societate.

Întreprinderea are și un alt un scop social: acela de contribui la schimbarea atitudinii societății față de persoanele cu dizabilități mintale, demonstrând prin propriul exemplu că și aceste persoane pot crea prin munca lor valoare.

Așadar Fruit of Care comercializează cadouri artizanale de design, inclusiv cosmetice naturale, specialități alimentare, accesorii decorative, papertărie. Produsele proiectate de designeri sunt realizate de angajații cu dizablități mintale ale mai multor ateliere protejate, astfel comenzile Fruit of Care asigură un loc de muncă sustenabil pentru apx. 180 de persoane.

În plus față de obiectivul de a îmbunătății calitatea vieții celor cu dizabilități, Fruit of Care are planuri de viitor și pentru atelierele protejate cu care colaborează, tinzând să le ofere sprijin profesional prin care, pe termen lung, vor deveni capabile să realizeze în mod independent, prin propriul lor efort produse solicitate pe piață.

Produsele Fruit of Care au ca grup țintă atât persoane fizice în căutarea unor cadouri speciale, cât și firme. Catalogul de produse pentru firme este accesibil și în limba engleză, și poate fi descărcat de pe pagina oficială a întreprinderii. Întreprinderea are și un webshop, care oferă o gamă largă de cadouri, inclusiv pachete de cadouri, produse din fructe uscate, dulceți, lumânări aromate, săpunuri și uleiuri naturale, jucării, papetarie design.

1043901_530916146956586_631224325_n

Printre clienții Fruit of Care se numără și Comisia Europeană, care a invitat această întreprindere socială să proiecteze și să realizeze premiul pentru cea de-a doua ediție a Concursului european de inovare socială.

Pe lângă o finanțare obținută din partea NESsT inițiativa Fruit of Care a fost sprijinită, în mod firesc, și de Fondul Social European, prin Programul Operațional Reînnoire Socială din Ungaria. În cadrul proiectului implementat în colaborare cu o fundație activă în domeniul economiei sociale Fruit of Care a contribuit la dezvoltarea economiei sociale prin activități de formare profesională pentru persoanele cu dizabilități, precum și prin dezvoltarea întreprinderilor sociale implicate în proiect, inclusiv prin dezvoltarea unui portfoliu de produse prin care se poate asigura ocuparea sustenabilă a persoanelor cu dizabilități.